Какво е C/C++

С програмен език (произнася се „си“ в оригинал на английски, защото е на латиница) е разработен за програмиране на софтуер и операционни системи език. Той има предназначение за стабилна работа с процесора и хардиска, за стабилно стартиране и работа на програмите, както и на цели операционни системи, с опции за мултитаскинг от страна на потребителя, тоест този вид софтуер, писан на С е толкова стабилен, че позволява потребителя да работи с него, докато прави и други неща. С дава възможност за улесняване на работата на компютъра и програмата не само с харддиска и процесора, основни входно-изходни устройства като клавиатура и монитор, но и други като мражови входове и т.н. Тоест C e направен така, че дадената програма да е приложима за съответния тип компютър и конфигурация, но също така да работи при включен интернет или дори да работи с Интернет при запазване на стабилността на системата.

С е език за програмиране от високо и в някои програмистки среди средно ниво с обширно и също общо предназначение. Програмистите имат повече контрол върху хардуера и програмите, написани на него, обикновено работят по-бързо от тези, написани на езици от високо ниво на портативност. Затова C е подходящ за създаване както на операционни системи, така и на софтуер, предназначен за тях, и по-рядко и дори много рядко за приложения.

Според някои непрофесионални програмисти и дивелопъри, преносимостта на кода (която е винаги налична, при положение, че една програма може да се напише на всеки език, или за по-бързо пренапише), съчетана с неговата ефективност (каквато може да има само рядко при Java, и то само при работа на едно Java приложение при работещи останали софтуерни програми на C), прави езика “доста популярен”. Той получава голямо разпространение, като за него съществуват компилатори за многобройни операционни системи и компютърни платформи. Много от днешните операционни системи са написани главно на C. Популярните езици C++ и Objective-C са разширения на езика С.

Код, написан на С, може много лесно да се използва на различни платформи. За езика са разработени няколко стандарта – KNR, ANSI C и C99.

Leave a Reply

Your email address will not be published.